Työnäyte: Pilkemaster-klapikone

Työnäyte: Pilkemaster-klapikone

Polttopuiden tekeminen on sesonkihommaa, joten hyppäsin 40 taidon haasteen merkeissä heti toukokuun alussa klapikoneen ääreen. Tutulta metsätilalta järjestyi nippu koivupuuta, riittävän iso kone sekä perehdytys tekemiseen.

Klapikoneita on monenlaisia, ja tällä kertaa halusin tutustua nimenomaan isomman mittakaavan tuotantoon. Koneena ollut ensimmäisen sukupolven Pilkemaster Evo on nykyisen Evo 36:n edeltäjä, ja sellaisenaan tarkoitettu jykevään käyttöön.

Pilkemaster on Lemillä toimivan Agromaster Oy:n tuotemerkki. Lemillä koneita on valmistettu parisenkymmentä vuotta, yhteensä yli 15.000 laitteen verran. Pilkemastereista peräti 50% menee vientiin - pääasiassa naapurimaihin, mutta myös muun muassa Ranskaan, Saksaan ja Kanadaan.

Käytössä olleen Evon kahdeksanosaisella halkuuterällä ja monen tonnin halkaisuvoimalla isommastakin puusta syntyi poltettavan kokoisia klapeja vauhdilla.

Runsaassa tekemisessä sähkö on koneen voimanlähteenä ehdoton. Koneen melutason pysyy polttomoottoriin verrattuna matalana, eikä tehdessä tarvitse haistella pakokaasuja. Polttomoottorilla tai traktorin ulosotolla pyörivät koneet ovat toki paikallaan silloin, kun puita tehdään kiinteän työpisteen ulkopuolella.


Klapikoneen käyttö (tässä hyvä ohjevideo) on sinällään yksinkertaista, mutta ripeän työskentelyn oppiminen vaatii jokusen tunnin toistoja. Esimerkiksi tukin painopistettä korjailemalla pystyy paljon vaikuttamaan siihen, miten helposti puu asettuu sahauskohtaansa hydraulisesti liikkuvalla syöttöpöydällä.

Isojenkaan puiden siirtely ei tuntunut kropassa, kun osasi välttää turhaa rehkimistä. Tukkisakset, pikkukirves ja koneen toimintojen oikeanlainen hyödyntäminen auttoivat siinä, ettei tukkeja tarvinnut nostella tai repiä voimalla.

Paras tuotto tuntui syntyvän 25-30 cm paksulla puulla. Isompikin tukki meni koneesta vielä läpi, mutta osa klapeista alkoi jäädä sen verran isoksi, että niitä piti ajaa halkaisuterän läpi uudestaan. Tämä hidasti tekemistä paljon.

Koneen käyttäjä pystyy jonkin verran vaikuttamaan myös siihen, että hukkapuun määrä pysyisi mahdollisimman pienenä. Nyt tehtiin 33 cm klapeja. Lyhentämällä tai pidentämällä leikkausta sentillä-kahdella, pystyy jo tukin mitalla sovittamaan niin ettei viimeisestä sahauksesta jäisi turhia 10-15 cm:n tynkäpaloja.

Sovittamista täytyy tehdä etenkin käsinsahattujen tukkien kanssa; nyt kun materiaalina oli moton (metsäkoneen) kaatamaa puuta, jokaisen tukin pituus oli hyvinkin tarkkaan kolme metriä. Siitä sai klapit 33 cm mittaan suoraan ilman suurempaa sovitteluita, sahaterän leveys huomioiden.

Tein päivän aikana klapeja traktorilavallisen, eli noin 14 heittokuutiota. Se on tyypillinen hankintamäärä vaikkapa omakotitalon puulämmitykseen. Tekemisen kannalta klapimäärä ei ole hurja, mutta antoi jo sen verran rutiinia, että kehtaisin nyt ilmoittautua hommaan kiireavuksi.

Uuden taidon tavoite siis täyttyi mainiosti.

Valmistautuminen työhön

Silmä- ja kuulosuojaimet, mukavat työvaatteet. Hyvin istuvat työhanskat. Olin kokeillut klapikonetta vuosi sitten pikaisesti, ja siinä huomasi nopeasti, että ergonomia on tekemisen kannalta tärkeintä.

Muistiinpanot

Polttopuut ovat hyvin tyypillinen sivutuote metsätiloille. Klapikoneen hankintahinta on verrattain edullinen, ja klapitöitä pystyy tekemään joustavasti muiden sesonkihommien välissä. Puu varastoituu niin pitkänä tavarana kuin myyntivalmiinakin ongelmitta. Kun myös kuljetuskalusto löytyy traktorin muodossa tilalta usein jo valmiiksi, on pienimuotoisen tuotannon toteuttaminen helppoa ja riskitöntä.

Edellä mainituista syistä klapimarkkinat ovat lähes poikkeuksetta hyvin paikalliset. Täysimittaisen, maanlaajuisen yritystoiminnan rakentaminen polttopuiden ympärille on hankalaa, kun paikallinen traktorimies toteuttaa saman palvelun sivutyönään.

Omakotitaloissa klapien menekkiä rajoittaa kilpailevat lämmönlähteet, ja mökkiläisten ostomäärät ovat puolestaan olennaisesti pienempiä.

Tällä hetkellä suurin kilpailuvaltti näyttäisi monen muun alan tavoin olevan siinä, kuka tarjoaa helpon ostokanavan. Jos hinnat löytyvät netistä ja tilaus onnistuu suoraan sähköisellä lomakkeella, pienikin toimija on vahvoilla. Vanhoista asiakkaista on puolestaan helppo pitää huolta soittamalla joskus perään ja tarjoamalla vaikkapa ennakkoon talven täydennyksiä.

Autan työkseni yrityksiä kehittämään palveluita ja toimintamalleja. Tällä omalla Kivijalka.fi -sivustollani avaan mielenkiintoisimpia puolia työstäni; esimerkiksi vuonna 2018 suoritin leikkimielisen 40 taidon haasteen tutustuakseni uusiin aloihin ja ihmisiin.