Perehdytys kaivinkoneisiin / Gradia

Perehdytys kaivinkoneisiin / Gradia

Kaivinkoneen operointi on ollut 40 taidon haasteessa alusta asti mukana. Olen opetellut koneissa käytettyä ohjainkaaviota kuivaharjoitteluna huhtikuusta alkaen, ja ensikosketuksen kaivuuhommiin pääsin ottamaan James-kaivurikuormaajalla toukokuun alussa.

Matka kaivinkoneen ohjaimiin otti ison harppauksen eteenpäin juhannusviikolla, kun Gradia Lievestuoreen maanrakennus järjesti taitohaasteen avuksi aivan mahtavan tukiopetuspäivän. Tästä lämpimät kiitokset ennen kaikkea Suojalan Rikulle. Koululta löytyy sekä simulaattoreita että oikeita koneita, joiden parissa pääsin perehtymään kirjaimellisesti pintaa syvemmälle.

Olen taitohaasteen yhteydessä useaan otteeseen todennut, kuinka mielenkiintoista on ollut päästä tutustumaan erilaisiin opetusmenetelmiin. Ja kun minulla ei kerran nyt entuudestaan ollut kokemusta kaivinkoneista, halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan kaivinkone-simulaattoria puhtaalta pöydältä ennen oikean koneen operointia.

Tämä etenkin siksi, että monen ammattimiehen kanssa jutellessa simulaattorit eivät saa varauksetonta kannatusta.

Ulkoisesti simulaattori eroaa toki oikeasta koneesta, mutta kaikki ohjaimet ovat siellä missä pitääkin. Muutamassa minuutissa "tietokonemaisuuden" unohtaa, ja huomio keskittyy kauhan operointiin

Ulkoisesti simulaattori eroaa toki oikeasta koneesta, mutta kaikki ohjaimet ovat siellä missä pitääkin. Muutamassa minuutissa "tietokonemaisuuden" unohtaa, ja huomio keskittyy kauhan operointiin

Lievestuoreella on ruotsalaisen Tenstar Simulationin maanrakennus- ja ajosimulaattorit, jotka sellaisenaan edustavat markkinoiden parhaimmistoa. Näissä simulaattoreissa ei ole valinnaisia liikkuvia alustoja, mutta vastavuoroisesti yksi simulaattoreista oli varustettu virtuaalilaseilla. Tutustumista varten ei olisi siis parempaa voinut edes toivoa.

Ymmärrän näkemyksen siitä, ettei simulaattorissa synny ammattilaisia. Simulaattori välittää etenkin ilman liikkuvaa alustaa varsin huonosti tietoa siitä, miten kovalla ryskeellä kone kuskin käsissä on. Myöskin eri maalaadut, juurakkojen aiheuttama vaste, kivet ja muut tosielämän työmaan epätäydellisyydet jäävät - ainakin vielä tämän sukupolven simulaattoreissa - vähemmälle tuntumalle.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että jo muutaman minuutin jälkeen kauhan liikkeiden operointi vei tämän opiskelijan mennessään. Pää kuormittui silmä-käsikoordinaatiota hakiessa, tehtävän eteneminen ylläpiti keskittymistä ja ohjaintuntuma kehittyi huomaamatta. Ja juuri tästähän simulaattoreissa on kyse.

Kyllä, samaa opettelua voi tehdä (ja pitääkin tehdä) oikealla koneella, mutta 60 multakuution järjestäminen ihan vain kauhomisen opetteluksi on työläs homma. Etenkin, jos saman harjoituksen haluaa tehdä puolenkymmentä kertaa.

Virtuaalilaseilla operoidessa opettaja näkee yhdestä ruudusta ohjaamokuvan. Tämä mahdollistaa ohjeistamisen ja tehtävän edistymisen seuraamisen

Virtuaalilaseilla operoidessa opettaja näkee yhdestä ruudusta ohjaamokuvan. Tämä mahdollistaa ohjeistamisen ja tehtävän edistymisen seuraamisen

Ten Starin simulaattoreissa on tarjolla lukuisia eri harjoituksia taitotason mukaan. Yksinkertaisimmat harjoitukset tekevät tutuksi koneen käyttöä, vaativimmissa suoritetaan työtehtäviä.

Yhtenä harjoituksena esimerkiksi opettelin rototiltillä vesikaivon esiin kaivamista. Toisessa treenissä kaivoin ja pohdin opettajan avustuksella penkan kaivuutyöt ja -linjat niin, että dumpperien kuormaus ja kaivuutyö etenesivät mahdollisimman vähin liikkein. Lisäkokeiluina muun muassa ajoin dumpperilla ja siirtelin pyöräkaivinkoneella viemärielementtejä toriaukion kaivantoon.

Pelkän motoriikan ohessa simulaattorissa opeteltiin siis myös työn suunnitelmallisuutta. Työn tehokkuuden kannalta kun ei ole ihan sama, missä järjestyksessä penkkaa lähtee rouhimaan. Kun kone on oikeassa paikassa suhteessa kuormattavaan autoon ja nostettavaan maa-ainekseen, säästyy paljolta turhalta pyörimiseltä.

Ja tässäkin simulaattori puolustaa paikkaansa; saman harjoituksen voi toistaa lukuisia kertoja lähtökohdiltaan identtisenä. Simulaattorista kertyvä metriikka kahvanliikkeistä, työn kestosta ja koneen käytöstä auttaa havaitsemaan omaa kehitystä.

Kaivinkoneen puikoissa pääsi kokeilemaan oikeaa maanrakennusta; tehtävänä oli tasoitella parkkialueen alushiekka tärytintä varten

Kaivinkoneen puikoissa pääsi kokeilemaan oikeaa maanrakennusta; tehtävänä oli tasoitella parkkialueen alushiekka tärytintä varten

Kun koneen käsittelystä oli päästy simulaattorissa jyvälle, oli aika hypätä pihalla odottavan 21-tonnisen Liebherr R 920:n puikkoihin. Lievestuoreen toimipisteen parkkipaikalle tehtiin pohjatöitä nyt hiljaiseen kesäaikaan, ja minulle annettiin tehtäväksi tasoitella pohjahiekka tärytintä varten. Haastetta lisäsi tasoiteltavan alueen lievä nousukulma kohti ajoväylää.

En väitä, että piiloon jäävän maa-aineksen sievistely olisi tehtävänä maailman tärkeimpiä. Mutta oikeaa maansiirtoa oikealla työmaalla, yhtä kaikki. 

Tuntumaltaan iso Liebherr oli vastoin omia odotuksiani uskomattoman tarkka. Koostaan huolimatta kauhaa pystyi hallitsemaan juuri niin hitain ja hienovaraisin liikkein kuin oli tarve. Simulaattoriiin verrattuna tosielämän kunnollinen syvyysnäkö helpotti työskentelyä, ja toki muutenkin kone on helpompi hahmottaa suhteessa maastoon - simulaattorin kaikista grafiikoista ja virtuaalilaseista huolimatta.

Iso kauha, iso kone ja mahdollisimman vähän epätasaisuuksia..

Iso kauha, iso kone ja mahdollisimman vähän epätasaisuuksia..

Niin kuin monessa muussakin konehommassa taitohaasteen aikana, sain opastuksen avulla tehtyä sen mitä piti - mutta etenkään urakkapalkoille ei työvauhdilla vielä pääsisi. Jos antaisin tästä työsuoritteesta itselleni arvosanaksi 6/10, pientä toivoa on, että suoraviivainen ja suurpiirteisempi kuokkahomma sujuisi jo kilpailukykyisemmin. Tasoittaminen ei kaivinkonetyönä ole helpoimmasta päästä, sillä kauhan kuljettaminen tasoa pitkin edellyttää eri sylinterien yhtäaikaista ohjaamista huomattavan tarkasti.

Työskentelyn ohessa pääsin tunnustelemaan koneen liikuttelua telaketjuilla sekä tekemään jo muutaman "kauhakäännöksenkin", jossa koneen teloja käännetään paikallaan keventämällä konetta kauhan avulla. Kaikki elementit kaivinkone-ammattilaisuuteen on siis nyt istutettu, mutta sadonkorjuu vaatii vielä lisää treeniä ja löpöä..

Taitohaaste etenee!

Taitohaaste etenee!

Autan työkseni yrityksiä kehittämään palveluita ja toimintamalleja. Tällä omalla Kivijalka.fi -sivustollani avaan mielenkiintoisimpia puolia työstäni; esimerkiksi vuonna 2018 suoritin leikkimielisen 40 taidon haasteen tutustuakseni uusiin aloihin ja ihmisiin.