Työnäyte: Puiden istutus / metsätila

Työnäyte: Puiden istutus / metsätila

"Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt." -Kiinalainen sananlasku.

Metsätalous ei ole hätäisen miehen puhdetta. Tavalliselta kuuselta kestää 70 vuotta istutuksesta täyteen tukkikokoon. Väliin mahtuu toki harvennusta ja muuta hoitoa, mutta suurin tuotto tänään tehdylle työlle tulee vasta seuraavan sukupolven metsänomistajalle.

Pääsin 40 taidon haasteen merkeissä kokeilemaan kesäkuun alussa metsän istuttamista. Muutaman hehtaarin metsäpalstalta oli kaadettu täysi-ikäiset tukkipuut edellisenä vuonna, ja nyt oli vuorossa uuden kasvukierron aloittaminen.

Muutaman hehtaarin metsäpalsta oli rinteessä, joka toi työskentelyyn oman lisänsä. Istuttaminen ei ole kuitenkaan urheilusuoritus, vaan tasainen työtahti palkitsee

Muutaman hehtaarin metsäpalsta oli rinteessä, joka toi työskentelyyn oman lisänsä. Istuttaminen ei ole kuitenkaan urheilusuoritus, vaan tasainen työtahti palkitsee

Taimien istuttaminen työnä ei sellaisenaan ole monimutkaista, vaikka kokemus toki erottelee amatöörit tässäkin. Taimet tulevat kuljetuslaatikoissa pieniin turvepaloihin juurtuneina. Istutukseen riittää pieni reikä, taimen laitto reikään ja turvepaakun varmaotteinen peittely ympäröivällä maa-aineksella.

Istutuksen apuväline tunnetaan nimellä pottiputki. Pottiputki on yhden valmistajan tuotemerkki, mutta ajan myötä muuttunut synonyymiksi koko istutusvälinetyypille.

Nimensä mukaisesti pottiputkessa on putki, johon taimi tiputetaan ylhäältä. Putken alapää isketään maahan, alhaalla oleva luukku avataan käsivivulla ja putki nostetaan pois. Luukusta vapautunut taimi jää reiän pohjalle odottamaan peittelyä. 

---

Istuttelin itse kahden vajaan työpäivän aikana kaikkinensa tuhannen taimea (60-80 taimea per tunti). Se ei ole hurjasti, mutta tehdessä huomasi kuinka tahti tasaisesti parani. Kun toistoja tulee paljon, pienilläkin asioilla on hauskasti merkitystä; vaikkapa 5-10 sekunnin hiominen jokaisen taimen istuttamisesta tarkoittaa tuhannella taimella jo kahden tunnin ajansäästöä.

Samoin sillä on merkitystä, että istutusastian saa täytettyä tarpeeksi läheltä. Jos sadan taimen (astian koko) välein tarvitsee tehdä ylimääräinen viiden minuutin hakureissu, se on tuhannessa taimessa liki tunnin aikasyöppö. Taimien ajelu mönkijällä palstan keskelle siis paitsi helpottaa myös nopeuttaa työtä mukavasti.

Taimet kuljetettiin mönkijällä mahdollisimman lähelle istutuspaikkaa; näin vältettiin turhaa kävelyä istutusastioita (punainen kuvassa) täyttäessä

Taimet kuljetettiin mönkijällä mahdollisimman lähelle istutuspaikkaa; näin vältettiin turhaa kävelyä istutusastioita (punainen kuvassa) täyttäessä

Taimien paikkoja ei istuttajan tarvitse erikseen pohtia, jos metsäala on ennen istutusta laikutettu. Laikutus tarkoittaa ytimekkäästi sitä, että asiansa osaava kaivurikuski on käynyt kääntelemässä palstalle mättäitä 1-2 metrin välein toisistaan taimien istutuspaikoiksi. Näin pottiputki-soturin tehtäväksi jää vain edetä ripeästi laikulta toiselle.

Kuluva kevät on ollut poikkeuksellisen kuiva, eikä istutus tullut taimien kannalta parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan. Taimet tilataan etukäteen, eikä niitä voi määräänsä kauemmin säilyttää kuljetuslaatikoissa, joten työ oli tehtävä olosuhteista huolimatta. Taimissa on aina häviötä jonkun verran, mutta kuiva maa nostaa hävikkiä väistämättä.

Kuivuus tuntui myös istutustyön suorittamisessa, sillä turvepaakut täytyi peitellä nyt erityisen huolellisesti. Riittävällä peitolla turpeessa oleva kosteus pysyy mahdollisimman kauan taimen käytössä, eikä haihdu auringon paisteessa ylöspäin. Istutustyön kannalta tämä tarkoitti sitä, että aikaa kului taimea kohden ideaaliolosuhteita enemmän.

Ammattimiehen työtahti riippuu maastosta, työn huolellisuudesta, metsänomistajan arvoista, savolaisuudesta ja kuun asennosta. Mahdollisimman neutraalina nyrkkisääntönä yli 100 taimea tunnissa on hyvä. Esson baarissa on aina joku, kuka ei arvosta sinua alle 5000 taimen päivätahdilla, ja se toinen, joka pitää työnjälkeä tai totuutta arveluttavana yli 2000 taimen vauhdilla.

Yhtä kaikki, uskaltaisin tällä kokemuksella lupautua kiireavuksi istutushommiin - ainakin sillä varauksella, että taimien paikat on laikutettu valmiiksi.

Jokunen tovi vierähtää, ennen kuin näitä päästään mittailemaan tukkipuuna

Jokunen tovi vierähtää, ennen kuin näitä päästään mittailemaan tukkipuuna

Taimien istuttaminen tuntuu muiden metsätöiden tavoin olevan arvostettu tehtävä. Konkreettisesti tämä tuntui siinä, että sain yllättävän paljon kannustusta kertoessani etukäteen meneväni pottiputken varteen.

Metsän omistajia on Suomessa valtava määrä, joten moneen muuhun työhön verrattuna istuttamisesta on kokemusta vähintään lähipiiristä huomattavan monella. Etenkin pienillä metsäpalstoilla istutus hoidetaan usein talkoovoimin. Työn sisältö ja työläys tunnetaan siis hyvin.

Osansa arvostuksesta luo varmasti myös metsän taloudellinen merkitys Suomessa. Kun metsätyön satoa kerää vasta seuraava sukupolvi, on luontevaa, että pitkäjänteisyyttä vaativan työn ympärille on ajan saatossa syntynyt sosiaalisesti(kin) palkitsevaa merkitystä.

Istutushommat eivät ole jäämässä taitohaasteen ainoaksi metsään liittyväksi työksi, joten teemaan pääsee nyt tutustumaan lisää laajemminkin.

Elämäni ensimmäinen kuusi, jonka istutin. Jatkossa on mukava käydä tarkistamassa, mitä puulle kuuluu

Elämäni ensimmäinen kuusi, jonka istutin. Jatkossa on mukava käydä tarkistamassa, mitä puulle kuuluu

Autan työkseni yrityksiä kehittämään palveluita ja toimintamalleja. Tällä omalla Kivijalka.fi -sivustollani avaan mielenkiintoisimpia puolia työstäni; esimerkiksi vuonna 2018 suoritin leikkimielisen 40 taidon haasteen tutustuakseni uusiin aloihin ja ihmisiin.