Nettisivut nopeasti

Nettisivut nopeasti

**Kun yrityksen tai kampanjan nettisivut tarvitaan nopeasti julki, kaupallinen Wix.com julkaisualusta on paras vaihtoehto. Käyttö maksaa vuositasolla noin sata euroa, joten palvelu on hinnaltaan kohtuullinen. Minulta kysytään asiasta usein, joten tässä muistilista sivujen nopeaan julkaisuun.

1) Tutustu mallisivuihin

Wix.comin ylivoimaisesti tärkein ja paras ominaisuus on galleria, josta löytyy suuri määrä valmiita sivupohjia. Vaikka sivun voi toki rakentaa myös tyhjästä, siihen harvemmin on tarvetta. Mallisivuja löytyy galleriasta sisältöineen eri alojen, ammattiryhmien ja käyttötarkoitusten mukaan.

Hyvinä poimintoina sivupohjat bed & breakfastille, yritystapahtumalle, tuotteelle, personal trainerille tai vaikkapa hääkutsulle.

Olennaista on tässä vaiheessa löytää sellainen sivupohja, joka miellyttää omaa silmää. Vaikka esimerkkisivut ovatkin jaoteltuina aihealueittain, kaikki sivupohjissa olevat mallitekstit ja -kuvat vaihtuvat joka tapauksessa ennen julkaisua.

Sen vuoksi esimerkiksi hääkutsun mallisivu voi olla erinomainen lähtökohta yritystapahtumalle - tai rakennusfirman mallisivu vaikkapa hyvinvointipalveluille. Mallisivuihin kannattaa siis tutustua avoimin mielin.

Huom! Jos tässä kohtaa näyttää, etteivät valmiit sivupohjat vastaa tarpeeseen - tai tarvitset esimerkiksi ammattimaista web-kauppaa - kannattaa suoraan kysyä monipuolisempien sivujen tekemisestä esimerkiksi Tyrnimedian suunnalta. Wix.com ei sovi kaikkiin tarpeisiin.

2) Valitse sivupohja ja rekisteröidy

Jos sopiva sivupohja löytyy, ota se käyttöön rekisteröitymällä; jokaisen mallisivun yläreunasta löytyy "Edit"-nappi, joka ohjaa eteenpäin.

3) Vaihda tekstit sivupohjaan

Tämä voi tuntua erikoiselta, mutta älä tee muutoksia sivupohjan asetteluun tai rakenteeseen. Aloita sen sijaan vaihtamalla sivupohjan tekstit omiksesi.

Jos sivupohjassa on nostettu esille kolme lukua, mieti mitkä kolme lukua ovat sinulle olennaisia. Tai jos sivupohjassa on lueteltu tuotteesta neljä asiaa, mieti mitkä neljä asiaa ovat olennaisia sinun palvelulle tai tuotteelle.

Ja jos sivupohjassa on mallitekstinä 10 sanaa, koita itsekin pysyä 8-12 sanassa.

Miksikö? Teksteihin keskittyminen nopeuttaa nettisivujen valmiiksi saamista valtavasti.

Aivot toimivat paljon tehokkaammin, kun tehtävänanto on täsmällinen. Kun sinun pitää keksiä kolme lukua tai listata neljä asiaa, se tapahtuu hetkessä. Ja kun sanojen lukumääräkin on annettu ennalta, saat homman valmiiksi asti nopeasti.

4) Paina julkaisunappia

Tämä on tärkeämpi asia kuin uskoisi. Nyt sinulla on julkinen sivusto, jossa on jo tekstit paikallaan. (Vaikka sivusto on julkinen, sen osoitetta ei kukaan tiedä. Eli keskeneräisyydestä ei ole mitään harmia.)

Suurin osa nettisivuista epäonnistuu, koska julkaisunappia ei paineta. Sivuja rakennetaan aivan kuin painoon lähtevää esitettä. Sisältöä ja ulkonäköä arvioidaan, muutoksia lisätään, värimaailmaa hiotaan ja viestiä tarkennetaan. Työn loppuun saaminen on iso, muodoton möhkäle, koska kaikki on mahdollista.

Mutta kun julkaisunappia on painettu keskeneräisenä, kaikki muttuu. On konkreettinen lista kuvia, jotka pitää vielä vaihtaa. Yhteystietolomakkeeseen pitää vielä asettaa oma sähköpostiosoite. Ja Facebook-linkki täytyy vielä vaihtaa oikeaksi.

5) Vaihda kuvat ja viimeistele sivusto

Tämä on kiva vaihe. Joka kerta kun teet muutoksen, paina uudestaan julkaisunappia. Käy kurkkaamassa, miltä muutos näyttää. Ja tee seuraava muutos.

Näet koko ajan mitä pitää vielä tehdä. Työ etenee konkreettisesti - ja sivut tulevat samalla testattua klikkailemalla.

Kuriositeettina: Usein tässä vaiheessa huomaa, miten vähän yrityksillä on käyttökelpoisia kuvia omasta toiminnastaan. Pelkkä tuotekuva ja ryhmäpotretti henkilöstöstä ei riitä pitkälle, kun verrokkina on alussa itse valittu, mukavalta näyttävä sivupohja visuaalisine kuvineen.

Sivupohja toimii tässä kuitenkin myös ratkaisuna: lähetä keskeneräisen sivuston linkki valokuvaajalle (esim. Studio Reetta Muranen Kangasalta tekee paljon yrityskuvauksia) ja kysy apua.

Kun kuvaaja näkee sivustosta minkälaisia kuvia tarvitaan korvaamaan mallikuvat, kuvaussuunnitelma konkretisoituu nopeasti. Ja kun kerrot heti ja selkeästi paljonko rahaa on käytössä, kuvaaja osaa asettaa suunnitelmat oikealle tasolle.

6) Osta maksullinen versio ja kytke oma .fi -osoite

Ilmaisessa Wix.com -versiossa näkyy Wix.comin oma mainos ja sivuston osoite on muota sivunnimi.wix.com. Tämä sopii toki joihinkin tarkoituksiin, mutta etenkin kaupallisessa käytössä vähintään oma domain-osoite on tarpeen.

Kun sivuihin tarvitaan vielä muutamia muutoksia ennen kuin ne voi lähettää tuttavien koekatseltavaksi, ota tauko ja laita domain-osoite kuntoon. Osoitteen aktivoituminen kestää tovin. Siksi se kannattaa tehdä ennakkoon, vaikka joitain viilauksia olisi vielä jäljellä.

Wix.comin hinnastosta löytyy enemmänkin vaihtoehtoja, mutta "Combo" on useimmiten paras. Vuositasolla hintaa kertyy sadan euron molemmin puolin.

Kun lisenssi on maksettu (luottokortilla), täältä löytyvät hyvät ohjeet siihen miten oma domain-osoite kytketään toimintaan.

Tähän kuutoskohtaan kannattaa kysyä apua minulta, jos tuntuu ettei halua perehtyä teknisiin yksityiskohtiin. Asetukset tarvitsee tehdä vain kerran, ja minun on nopea katsoa ne kuntoon kun tiedän suoraan mitä tehdä.

7) Muokkaa sivupohjan asettelua ja rakennetta

Nyt kun sivuista on kiva perusversio julkaistu, sinulla on paremmin aikaa tehdä isompia muutoksia sivupohjaan.

Tai sitten huomaat, ettei sinulla ole aikaa tehdä isompia muutoksia sivupohjaan, Mutta sivuista on kuitenkin kiva perusversio julkaistu.

Autan työkseni yrityksiä kehittämään palveluita ja toimintamalleja. Tällä omalla Kivijalka.fi -sivustollani avaan mielenkiintoisimpia puolia työstäni; esimerkiksi vuonna 2018 suoritin leikkimielisen 40 taidon haasteen tutustuakseni uusiin aloihin ja ihmisiin.