Nostotöihin valmistavat koulutukset

Nostotöihin valmistavat koulutukset

Olen ottanut 40 taidon haasteessa tähtäimeen mahdollisimman yleiskäyttöisiä koulutuksia. Tämä ihan vain siksi, etten vielä aivan tarkkaan tiedä mihin yrityksiin tai töihin pääsen tarkemmin tutustumaan.

Isojen ja pienien tavaroiden nostoja tarvitaan monessa eri tehtävässä, joten aiemman trukkikoulutuksen lisäksi laajensin osaamista varsinaisiin kappaletavaranostoihin.

Kuorma-autoon asennetut kuormanostimet ovat valloittaneet nostomarkkinoita, kun laitteiden kapasiteetit ovat uusien tekniikoiden ja materiaalien myötä kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana rajusti. Esimerkiksi Porista löytyy jo toimeksiantoihin 365 tonnimetrin nosturi, joka on moneen perinteiseen ajoneuvonosturiinkin verrattuna hurja lukema.

Nostureissa korostuu kannaltani se, että teorian opiskelu on halpaa ja koneaika arvokasta. Otin siksi ylimitoitetun määrän koulutuksia, että valmiudet varsinaiseen koneen käsittelyyn olisivat turvallisuusmielessä niin hyvät kuin ilman käytännön osaamista on mahdollista.

Käytännön tekemisen kannalta on positiivista, että kuormanostureita löytyy joystick-ohjauksella. Näin kaivinkonetta varten opeteltu ISO-ohjainkaavio palkitsee nosturiakin liikutellessa niin, ettei aika suttaantuisi ihan pelkästään puomin liikkeiden harjoitteluun.

Nostoapuvälineiden tarkastajakoulutus, LIS Group (virtuaalikurssi)

LIS Group tarjoaa teoriakoulutuksia nostoapuvälineiden tarkastukseen virtuaalisesti. Itseopiskeluna suoritettava kurssi kestää viitisen tuntia, ja tarjosi etenkin kaltaiselleni ummikolle mahtavan nipun yleistietoa nostotyöstä yleisesti.

Nostureiden vuositarkastus edellyttää todistettua pätevyyttä, mutta nostovälineiden tarkastukseen riittää työnantajan myöntämä lupa. Tarkastuskoulutuksella siis tähdätään trukkikoulutuksen tavoin vain siihen, että työntekijälle voitaisiin yhteisesti järjestettävällä koulutuksella tarjota valmiit pohjatiedot aiheeseen. Näin työnantajan olisi helpompi ja turvallisempi tehdä päätös henkilön valtuuttamisesta.

Yleispätevyytensä vuoksi koulutus siis kattaa hyvin laajasti kaikkea nostimien käyttöön liittyvää. Opetellaan erilaiset nostoissa käytettävät apuvälineet ja niissä mahdollisesti olevien vikojen tunnistaminen. Tämän lisäksi katsotaan nostotöitä turvallisuuden ja riskien näkökulmasta.

Putoamissuojainten tarkastajakoulutus, LIS Group (virtuaalikurssi)

Nostoapuvälineiden tarkastajakoulutuksen tavoin myös LIS Groupin putoamissuojainten tarkastajakoulutus antaa kestoonsa nähden huomattavan monipuoliset perustiedot korkealla työskentelyn turvallisuusasioista. Virtuaalikurssi sisältää toki ohjeistukset viaillisten tai hylättävien suojainten tunnistamiseksi, mutta pääosa sisällöstä rakentaa leveämpää näkökulmaa turvallisen työskentelyn edellytyksistä.

Esimerkiksi valjaiden varaan putoamisen ensiavusta tai avun antamisen kiirellisyydestä ei itselläni ollut pelkän yleissivistyksen perusteella mitään hajua.

Koulutus valottaa hyvin erilaiset kiinnitystavat, erilaiset apuvälineet esimerkiksi putoamisen hidastamiseksi sekä herättelee ajatuksia turvaköyden oikeasta mitoituksesta. Ylipäätään siis kaikkea mitä tarvitsee tietää, kun menee vaikkapa henkilönostimen koriin työskentelemään turvavaljaiden käyttäen.

Ehdotomasti suositeltava kurssi kaikille aiheesta kiinnostuneille!

Nostotyön suunnittelija- ja valvojakoulutus, LIS Group (virtuaalikurssi)

Nostotyön suunnittelijaksi minulla ei ole mitään edellytyksiä, sillä minimivaatimuksena on kahden vuoden työkokemus. Valitsin silti tarkoituksella kolmen tunnin virtuaalikurssin, sillä työturvallisuuskoulutuksen tavoin se selkeytti huomattavasti olosuhteita ja käsitteitä nostotöihin liittyen. Kaikissa 40 taidon haasteen asioissa toistuu sama sääntö siitä, että perusteiden oppimista helpottaa, kun tietää paremmin mitä ei tiedä. En päädy tekemään erikoisnostoja, mutta on hyvä silti ymmärtää mitkä asiat aiheuttavat nostotyön haastavuutta. Esimerkiksi pelkkä auringonpaiste voi väärästä kulmasta tullessaan aiheuttaa yllättävän kovia haasteita.

Nostotyön suunnittelijakoulutuksen tärkein anti olikin se, että mihin tahansa nostoon - taitotasosta riippumatta - tärkein turvavaruste on toimenpiteiden läpikäynti ennakkoon. Arkipäiväisissä nostoissa asiat voi läpikäydä ihan vain mielessään kuivaharjoitteluna, kun taas erikoisnostoissa huomioidaan jo huomattava määrä erilaisia tekijöitä hyväksyttävine dokumentaatioineen. Samat lainalaisuudet pätevät silti kaikkiin nostotöihin.

Kuorma-autonkuljettaja yli 25 tm kuormanosturin käyttäjänä, Suomen Ammattiliikenne Akatemia

Suomen Ammattiliikenne Akatemian Vuosaaressa järjestämä koulutus käsitteli nostotöitä kuorma-autonkuljettajan näkökulmasta. Kuten yllä mainitsin, kuormausnosturit ovat hyvin suosittuja työjuhtia, ja niiden käyttö erilaisissa asennustöissä on monen kirjavaa. Yli 25 tonnimetrin kuormausnosturi edellyttää käyttäjältä pätevyyttä, jonka teoriapuolta tämä koulutus pohjustaa. Varsinaisen pätevyyden saa hankittua näyttökokeella.

Sisällöltään koulutus oli yhdistelmänä pitkälti kahden edellä mainitun koulutuksen yhdistelmä. Lisänä käytiin läpi kuormausnosturin ominaisuuksia tarkemmin.

Ehdottomasti parasta antia koulutuspäivässä oli tuhti määrä käytännön näkemyksiä ja kokemuksia. Kouluttaja oli alan kokenut konkari, ja keskusteluun yhtyivät hyvin mukaan koulutuksessa olleet ammattilaiset. Aivan samoin kuin nostotyön suunnittelijakoulutuksessa, tässäkin valkeni paljon sellaisia asioita joita ei maallikkona osaisi ajatellakaan.

Kävin Suomen Ammattiliikenne Akatemian asiakaspalvelu-koulutuksen aiemmin etäkoulutuksena, joten oli hauska kokeilla vertailuna myös saman talon luokkaopetusta. Tilat Vuosaaressa ovat viihtyisät, ja sama leppoisa ammattilaistunnelma toistui etäkoulutuksen tavoin myös paikan päällä. Näillä kokemuksilla suosittelen lämpimästi tutustumaan koulutustarjontaan, mikäli esimerkiksi omat C-kortin ammattipätevyydet kaipaavat päivitystä.


Kun puhun eri ammattien uusista ja yllättävistä esiin tulleista asioista, en tarkoita sitä negatiivisesta näkökulmasta. Päin vastoin. Kun pääsen jo teoriakoulutusten puitteissa hahmottamaan nosturinkäyttäjän työnkuvaa mahdollisimman laajasti, on oman taidon ja työnäytteen valinta helpompaa.

Mikäli ylipäätään pääsen johonkin firmaan kokeilemaan nostohommia, kuluu aina itseni lisäksi aikaa myös koneelta ja henkilökunnalta. Tuosta ajasta saa paljon enemmin irti, kun ymmärtää asioista jo valmiiksi edes sen verran mitä on suinkin pystynyt etukäteen omin päin selvittelemään. Pelkkä renkaiden potkiminen ja mukavien juttelu ei olisi motivoivaa itselle sen enempää kuin apua antavalle yrityksellekään.

Ihan konkreettisesti, tiedän nyt suurin piirtein millaista taakkaa ja millaisiin olosuhteisiin haluaisin päästä kokeilemaan. Ymmärtämällä riskit ja sen mitä ammattilaiset päivittäin tekevät, tiedän mitä voisin realistisesti pystyä aloittelijanakin tekemään. Se auttaa kyselemään sopivaa yritystä täsmällisemmin.

Tässä tapauksessa kiireavuksi tai apukäsiksi ei tarvitse osata viedä maksimikuormia äärimittojen päähän, joten sopivana työnä voi olla ihan vaikkapa arkipäiväisen rautakauppakuorman vienti omakotitontille.

Autan työkseni yrityksiä kehittämään palveluita ja toimintamalleja. Tällä omalla Kivijalka.fi -sivustollani avaan mielenkiintoisimpia puolia työstäni; esimerkiksi vuonna 2018 suoritin leikkimielisen 40 taidon haasteen tutustuakseni uusiin aloihin ja ihmisiin.