TiedonjyvätJani Rosti

Räätälöinti romuttaa asiakastyytyväisyyden

TiedonjyvätJani Rosti
Räätälöinti romuttaa asiakastyytyväisyyden

Tietojärjestelmien hankinnoissa törmää usein räätälöinnin käsitteeseen. Samoin kuin vaikkapa juhlapuvuissa, toimitus viimeistellään sovittamalla valittu tuote yrityksen mittoihin ja käytäntöihin. Tietojärjestelmien räätälöinnillä vain on pukuun verrattuna täysin päinvastainen vaikutus asiakastyytyväisyyteen.

Investointeja tehdään yrityksissä muutoksien aikaansaamiseksi. Tämä pätee myös tietojärjestelmien hankintoihin. Ja kun yritys haluaa muutosta, siinä onnistuminen edellyttää ihmisten sitoutumista uusiin toimintatapoihin.

Toimitusprojektien haasteena on, että räätälöinnistä syntyy tämän muutospaineen purkuventtiili. Organisaatioissa toistuvat yhtäläiset perustelut: "Teemme asioita, joita vertaisemme eivät kohtaa." "Olemme juuri tehneet muutoksia, emmekä voi tehdä niitä enää lisää." "Emme voi tehdä muutosta, koska ulkopuoliset syyt estävät."

Vastaamalla näihin vaateisiin räätälöinnillä yritys vapauttaa ihmiset muutostilanteesta. Toisin sanoen, muutosta on hyväksyttyä tämän jälkeen vaatia järjestelmätoimittajalta ihmisten itsensä sijaan.

Kaikesta räätälöinnistä huolimatta järjestelmätoimittaja ei kuitenkaan voi toteuttaa sitä perimmäistä tarvetta, jota varten investointi alunperin tehtiin: muutoksen toteuttamiseksi yrityksessä.

Autan työkseni yrityksiä kehittämään palveluita ja toimintamalleja. Tällä omalla Kivijalka.fi -sivustollani avaan mielenkiintoisimpia puolia työstäni; esimerkiksi vuonna 2018 suoritin leikkimielisen 40 taidon haasteen tutustuakseni uusiin aloihin ja ihmisiin.